Author Topic: Mio 50cc  (Read 97 times)

Laurence

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Mio 50cc
« on: November 17, 2017, 10:29:22 AM »
Proper not happy with my sym mio 50.
It's only done 6000 miles an the bloody think won't start an when it does it keeps cutting out till its done about 2 miles an it's warmed up. Does anyone have any ideas before I kick it round my garage n throw it out.

Syd

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 340
    • View Profile
Re: Mio 50cc
« Reply #1 on: November 17, 2017, 04:47:45 PM »
It runs OK once it's warmed up?  Sounds like a choke/autostarter problem to me.

redridinghood

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 217
    • View Profile
Re: Mio 50cc
« Reply #2 on: November 17, 2017, 04:54:28 PM »
If I read your post correctly, it sounds like an air/fuel ratio problem when the engine is cold

Your carburetor has an automatic enricher ('Automatic By-Starter') which adds fuel (creating a richer air/fuel ratio when the engine is cold)

Look at Chapter 4, page 6 of the Service Manual (says 4-6 on the bottom left of the page) http://scooterunderground.ca/knowledge/manuals/documents/SYM_Mio50_Service_manual_000.pdf

Should be a simple diagnosis/fix, as your engine isn't fuel injected nor liquid cooled (less evil sensors and computers which can be faulty)

https://www.ebay.com/itm/AUTO-CHOKE-COLD-START-STARTER-PLUNGER-for-SYM-MIO-50-/401028705379

'Syd the Kid' IS quicker than 'Sid the Kid'...😜

Adding... If you have a bike or car that's liquid cooled and fuel injected and you have similar issues as Laurence, check your 'coolant temperature sensor' (AKA, 'coolant temperature switch')
« Last Edit: November 17, 2017, 05:11:36 PM by redridinghood »

Syd

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 340
    • View Profile
Re: Mio 50cc
« Reply #3 on: November 17, 2017, 10:45:51 PM »
Auto by starter, that's it! Thanks red!